Wat is beter: inkjet- of laserprinter

inkjet- of laserprinter

Je hebt verschillende type printers. In dit artikel bespreken we er 2: de inkjet- of laserprinter. Welke is beter voor het afdrukken van foto’s?

Beide hebben hun voordelen en veel komt neer op wat de specifieke behoeften zijn en wat je precies wilt bereiken. Daarom is er gekeken naar enkele van de voordelen voor beide.

Eerst een kort overzicht van het verschil tussen inkjetprinters en laserprinters. Laserprinters gebruiken een toner. Een toner is een poeder dat bij verhitting met de pagina wordt versmolten.

Inkjetprinters daarentegen gebruiken vloeibare inkt, die geen warmte nodig heeft om deze op de pagina aan te brengen. Hoewel elke inkjetprinter iets anders werkt, wordt de inkt in wezen in honderden kleine puntjes op de pagina geschoten om het volledige beeld te vormen. Beste all-in-one printers vergelijken?

Zijn inkjetprinters beter voor het afdrukken van foto’s?

Als je fotogecoat papier gebruikt, zijn inkjetprinters zonder twijfel beter in het printen van foto’s. Als je deze twee dingen samenvoegt, zie je diepere zwarttinten en vloeiende kleurovergangen.

Als je een van de semi-professionele inkjetprinters zoals de Epson SureColour SC-P700 aanschaft en oranje en rode inkt aan de mix toevoegt, wordt het effect een stuk minder, vooral als je archiefpapier van hoge kwaliteit gebruikt. De beste Printvoordeelshop.nl kortingscodes vind je hier.

Inkjetprinters zijn bijzonder geschikt voor reproductie, dankzij het grote aantal kleuren dat je met een inkjetprinter kunt gebruiken, maar vanwege de kleur krijgt je te maken met een duurder proces.

inkjet- of laserprinter

Laserprinters beter voor het afdrukken van foto’s?

Als je kleurenafbeeldingen in grote hoeveelheden wilt afdrukken op gewoon papier of karton, dan zijn de laser-/LED-printers hier de beste keuze. Met name posters, brochures en ander point-of-sale-materiaal kunnen het beste worden afgedrukt via een laserprinter.

Als je een grafische printer gebruikt met glanzende uitvoer, met een Postscript-stuurprogramma of een speciale RIP (Raster Image Processor), dan kun je snel hoogwaardige afbeeldingen afdrukken tegen een prijs die ver onder die van inkjet ligt. Je kunt echter niet dezelfde reproductie-afwerking bereiken als met een inkjetprinter.

Een basis-RIP is in de meeste printers te vinden, maar sommige hebben verschillende profielen, afhankelijk van de vereisten. Het is niet essentieel, maar als de printer over deze software beschikt, kunnen meerdere bestanden, bestandstypen en groottes worden verwerkt.

Dit maakt het afdrukken van foto’s in grote hoeveelheden in verschillende formaten en soorten een veel eenvoudiger proces.

Bij het kiezen van een printer zijn er natuurlijk nog tal van andere zaken waarmee je rekening moet houden, zoals formaat mogelijkheden, mediadikte en kwaliteit van de resolutie om er maar een paar te noemen.

Hopelijk maakt het bovenstaande deze vraag echter een beetje eenvoudiger om te beantwoorden, maar je kunt ook veel dieper ingaan op het afdrukken van foto’s en de verschillende opties die voor jou beschikbaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *